torsdag den 6. september 2007

Farvestoffer i fødevarer

Danmarks Radio behøver åbenbart ikke en Jeppe Nybroe for at lave dårlig journalistik, nu har de skrevet artikel om farvestoffer i fødevarer. Klik på kommentarer for yderligere info.

3 kommentarer:

Lars D sagde ...

Hvorfor er det så dårlig journalistik? Fordi de prøver at skræmme ved at referere til danske autoriteter (forbrugerstyrelsen, Arne Astrup), selv om ingen af disse er de rigtige at spørge om, hvorvidt man bør være skræmt.

Der er flere fejl i artiklen:

1) Den videnskabeligt korrekte fremgangsmåde er at sikre, at undersøgelsens resultater kan genskabes. Dvs. man skal mindst have to undersøgelser, før man kan konkludere noget som helst.

2) En cocktail af farvestoffer kan udløse ting, som enkelte farvestoffer ikke kan. Man kan derfor ikke konkludere af undersøgelsen, at et enkelt af de involverede farvestoffer er problematisk.

3) Undersøgelsen viser intet om, hvorvidt sukker i saftevand og sodavand gør børn aktive, eller ej. Artiklen lægger kraftigt op til, at undersøgelsen har dokumenteret, at sukkeret ikke er problemet. Det er ikke korrekt.

Hvis man skulle være i tvivl, så undgå sukker i dine drikkevarer. Og få dine børn til at drikke vand i stedet for saftevand light. Så overholder man gældende kostråd.

Lars D sagde ...

Så har Jyllands-Posten også dækket historien.

Jeg har ikke kunnet finde selve undersøgelsen på nettet, men noget tyder på, at det ikke drejer sig om almindelige børn, men hyperaktive børn, og at disses aktivitet så er forandret, ved at udsætte dem for en blandet cocktail af stoffer.

De stoffer, som det handler om, har i øvrigt været under mistanke længe. Det er bl.a. derfor, at nogle forbrugere går specifikt efter visse mærker, som er kendt for ikke at bruge disse stoffer. Gode mærker er Malaco, Toms, Nestlé, BonBon og Pingvin. Dårlige mærker er Haribo, Mars/M&Ms.

Anonym sagde ...

Jeg vil gerne henvise til denne tegning fra JP:
http://jp.dk/meninger/tegning/article1077216.ece?showInfo=image

Per A